M11Rityta 1

10 år med M11: Taktiken

taktik 002
Under jubileumsåret gör Bloggen historiska tillbakablickar på viktiga företeelser i klubbens historia. Idag: Taktiken.

Tre termer har återkommit under Mardrömselvans historia när det gäller taktiken: Diamanten, Jenspressen och – Kryddburken.
Diamanten användes länge inomhus, och innebär att de fyra utespelarna ställer sig i en 1-2-1-formation. Jenspressen lanserades av Jens Andersson (#10) och handlar om att försvara sig med en 2-2-uppställning där den ena forwarden – som är på den sida där motståndaren har bollen – stöter, medan den andra täcker upp i mitten så att det inte går att göra uppspel där.
Kryddburken är en mer komplicerad historia, som utspelar sig i Mikael Hedquists (#20) kök.
MG_0235-590x460Vad är tanken med den här taktiken?
– Det var i grunden en 3-2-1-uppställning på sjumannaplanen, kryddad med specialinstruktioner för vissa positioner. Trebackslinjen gav en defensiv grundtrygghet i ett läge där motståndarlagen ofta var spelförande och tryckte på. Men ytterbackarna hade också i uppdrag att turas om att avancera framåt vid bollvinst och kontring, äga kanterna likt brasilianska Laterais. Tänk Dani Alves eller Marcello. De två mittfältarna kunde därför hålla sig mer centralt tillsammans, göra det trångt på den delen av planen där motståndarna annars lättast gör mål. En lite mer defensiv ”sittande” mittfältare fungerade som backup när ytterbackarna gav sig iväg framåt och en mer offensiv mittfältare fungerade som offensivt andrabollsunderstöd till toppforwarden. Taktiken var teoretiskt sett fulländad, men som sången säger: ”Vi är bäst pappret”, säger #20 idag.
DSC_1188-2Varför valde du att visualisera den med kryddburkar?
– Jag var hemma och var pappaledig och behövde något illustrativt som fanns tillgängligt i närmiljön, några lagom resliga pjäser som kunde symbolisera M11-spelarnas ofta resliga lekamen. Det fick bli Timjan, Vitpeppar, Franska Örter med flera. Fanns ett helt skåp att välja på. Och köksbordet hade samma form som grusplanen i Hökarängen så det var liksom som skapt för en pedagogisk genomgång.
KramkalasVilka spår har kryddburkstaktiken satt i M11:s spel?
– Den fick oss att överhuvudtaget tänka och prata taktik. Diskutera för- och nackdelar med olika spelsystem, beroende på den aktuella truppens kvaliteter. En av orsaken till att jag förordade Kryddburksuppställningen vid tillfället var att vi i Mardrömselvan då hade flera löpstarka spelare som kunde få ansvar för att ränna upp och ner längs varsin kant (Jon Edergren, #6, och Peter Rolandsson, #9), stabila mittbacksalternativ som kunde reda ut stormar på egen hand (David Kvart, #4), bollvinnande tvåvägsmittfältare som aldrig gick bort sig (Jens Andersson, #10 och Per Holgersson, #16) och ettriga anfallare som kunde avgöra på egen hand eller hålla i tills laget hann upp (Mårten Leo, #14 och Daniel ”Tati” Johansson, #19). Vi hade helt enkelt en trupp som passade som handen i målvaktshandsken för en taktik som byggde på defensivt utgångsläge och offensiva omställningar snabbare än någon hann säga ”paprikapulver”.

Text: #11 Foto: Arkiv