M11Rityta 1

10 år med M11: Den spanska pokalen

IMG_0004

Under jubileumsåret uppmärksammar Bloggen viktiga företeelser i klubbens historia. Idag: Vandringspokalen som varje år tilldelas årets målkung. Ikväll får den en ny – eller, troligare, en nygammal – ägare!

IMG_0036Varifrån kommer pokalen?
– Den hittade jag strandad i Madrid sommaren 2010, då vulkanen Eylafjallajökul hade sitt utbrott. Vi var på marknaden El Rastro och jag hade som alltid Mardrömselvan i tankarna när solljuset bländade mig lite extra. Där stod den, blänkande i skinande silver och jag slog till. Hemma kostade marmorbasen lika mycket som silvret, säger förbundskapten Jon Edergren (#6).
Hur många olika spelare har fått den genom åren?
– Jag är faktiskt osäker. Mårten Leo (#5) har ju tagit den 9 säsonger i rad och har en hel sida fylld med sina plaketter. Elias Krantz (#27) har tagit den två år i rad. Tror att Johan Liljekvist (#12) har fått den en eller flera gånger. Första innesäsongen 2007-2008 tror jag att två spelare delade på titeln, med typ 3 mål var. Det var en värdelös säsong.
Vad symboliserar pokalen?
– Väldigt länge har den symboliserat Mårten Leo. Jag trodde att Elias Krantz namn evigt skulle pryda den framöver men Mårten har visat att han inte gett upp kampen. Nu när vi har två lag inomhus är den stora frågan om vi ska ge den spanska pokalen till den spelare som gör flest mål över hela säsongen oavsett lag, eller om morgonserien, som anmäldes lite ad hoc, ska få en egen pokal.

Text: #11 Foto: Arkiv